Sådan fanger du Makrel
Makrellen (Scomber Scombrus) er en vaskeægte sommerbebuder, som hvert år omkring midt juni indtager de danske farvande i stort antal, og bliver hængende indtil efteråret. Makrellen er nært beslægtet med tunen hvilket tydeligt ses på dens kropsform og adfærd, og den kaldes da også for mini tun. Makrellen er en hurtigsvømmer som oftest optræder i store stimer, den er en pelagisk fisk og opholder sig primært i det øverste af vandsøjlen hvor den fouragerer på småfisk og krebsdyr – ofte i voldsomme flokangreb som kan få overfladen til at sitre.
Makrelfiskeri er indbegrebet af sommerfiskeri i Danmark, og dertil er det et fiskeri hvor hele familien kan være med. At fisken hugger velvilligt, fighter fantastisk og dertil er en super spisefisk, gør det ikke ligefrem mindre sjovt. Hvis først makrellerne er i hugget, skal det gå meget galt før man ikke kan redde sig en stak lækre friskfangede danske minitun til grillen.
Hvornår fisker du Makrel?
Makrellen er en sommergæst i vore indre farvande og begynder typisk at vise sig omkring midten af juni. I takt med at vandet bliver varmere kommer der flere og flere makreller ind kystnært. Juli og August er topmånederne til makrelfiskeri og i denne periode findes den stort set over alt langs de danske kyster. I takt med efterårets komme bliver der færre og færre makreller, men til gengæld er der på denne årstid god mulighed for at fange nogle rigtig flotte eksemplarer. På trods af at makrellen bruger det meste af sommeren kystnært, er der klart tidspunkter på døgnet som fisker bedre end andre – du skal tidligt op eller sent i seng hvis du vil opleve hvor vildt makrelfiskeri kan være, for i skumringstimerne går makrellerne tit i et decideret æde frenzy hvor de smider alle hæmninger og grådigt kaster sig over småfisk i overfladen. Hvis man er heldig at opleve et sådan frenzy, kan man opleve perioder hvor du fanger fisk i hvert eneste kast!
Hvor fisker du efter Makrel?
Makrellen er en klassisk molefisk, og størstedelen af de makreller der bliver fanget fra land i Danmark, bliver fanget fra moler, høfder og i havnebassiner. Fordelen ved disse steder er at du altid har forholdsvis dybt vand inden for kastehold og dertil elsker makrellen at fourage omkring disse strukturer. Langs det meste af vestkysten kan man, særligt i skumringstimerne, opleve et intenst fiskeri på store stimer af makrel som jager i brændingen. Hvis du satser på makrel direkte fra kysten, er et godt udgangspunkt at opsøge pladser hvor du har dybt vand tæt på land. Hvis du har adgang til båd, kan du fange makreller stort set over alt langs Danmarks kyster, opsøg gerne steder hvor der er gang i strømmen og meget gerne flak og rev som har gode bundstrukturer.
Hvordan fisker du efter Makrel?
Makrellen kan fanges på en bred vifte af forskellige fiskemetoder, men alle metoderne kan ikke fiskes med det samme grej.
• Makrel fra kysten: Mange kystfiskere får ofte makrel som bifangst når de fisker efter havørred i sommerhalvåret og der er findes en hel del kyststræk i Danmark hvor du kan fange makrel direkte fra stranden på helt almindeligt kystgrej. Makrelfiskeri fra kysten minder meget om havørredfiskeri, opsøg gerne pladser hvor der er dybt vand tæt under land og så skal du ikke være bange for at sætte god fart på blinket. Slanke blink i naturlige farver plejer at være favoritten til dette fiskeri. I skumringstimen kommer makrellerne ofte helt ind i brændingen og jager, under disse forhold kan fiskeri med en lille UL stang og små blink være hylende morsomt og dertil super effektivt.
• Makrel fra Molen: De fleste sværger til makrelforfang når de fisker fra moler, høfder og i havne. Et makrelforfang er et klassisk paternoster tackle med 3-6 kroge som er forsynet med fjer og andre lokkemidler. I bunden af forfanget monterer man typisk en lille pirk som fungerer som lod – vægten på pirken skiftes alt efter dybde og strømforhold. Kast forfanget ud og hold god kontakt imens du lader det dale mod bunden, herefter haler du ind og får på denne måde løftet forfanget fra bunden hvorefter du igen lader det dale mod bunden. Når du kan mærke at den første makrel har hugget, kan det ofte svare sig at rulle meget langsomt ind så andre fisk fra stimen kan nå at hugge på dit forfang. Bid mærke i hvilken dybde fiskene hugger i, og prøv at ramme den samme dybde igen på dit næste kast.
Fiskeri med glideflåd og naturlig agn er også en sikker vinder til makreller fra molen. Monter flådet så det kan glide på linen og monter et flådstop ved den ønskede fiskedybde. Ca. 1 meter over krogen monterer du et kuglelod. Mange bruger trekroge til denne form for fiskeri, men små cirkelkroge er eminente til at kroge makrellerne som ofte hugger agnen med fuld fart. Slanke strimler af Sild, Hornfisk, Makrel eller hele tobiser er glimrende agn til makrellerne. Prøv dig frem med forskellige fiskedybder indtil du har fundet fiskene.
• Makrel fra båd: Mange turbåde sejler målrettede makrelture sommeren igennem og der gøres ofte store fangster på disse ture. Størstedelen af fiskeriet fra turbåd foregår med traditionelle makrelforfang og små pirke. Hvis man har adgang til en småbåd skylder man sig selv at tage en sommerdag på havet efter makreller. Chum / Rubby dubby, som er en fintmasket sæk fyldt med fiskeaffald som du lader hænge i vandoverfladen, er et super effektivt middel til at lokke makrellerne til båden – hvis først en stime makreller har opsnuset duftsporet fra din chum kan du opleve et rent champagnefiskeri med mængder af makreller som svømmer omkring båden og grådigt kaster sig over din agn så snart den rammer overfladen. Under denne form for fiskeri kan du med fordel få fuld valuta ud af makrellens fantastisk fight egenskaber og fiske dem på UL grej. Makreller på en 6-7 fods stang med kastevægt op til 10 gr. Forsynet med et størrelse 1000 hjul og tynd fletline er bare god underholdning. Fisk med tynde fiskestrimler eller hele tobiser monteret på cirkelkroge på et tyndt Fluorocarbon forfang uden belastning. Flådfiskeri med naturlig agn er også en super metode fra båd, og dertil en metode som fint kan kombineres med f.eks. fiskeri efter fladfisk. Lad flåddene drive et stykke bag båden og få afsøgt forskellige fiskedybder indtil du har sporet dig ind på dagens rette fiskedybde.
• Makrel på flue: Makrel på flue er et super underholdende fiskeri. Du er selvfølgelig afhængig af at makrellerne er kystnære, hvorfor det giver god mening at opsøge pladser med dybt vand tæt på land. Fisk små streamere i sølv/blålige/grønne farver på en flydende line og hold godt fast når makrellen hugger!
Hvilket grej bruger du til at fiske efter Makrel?
• Makrel fra kysten: En 9 fods kyststang med kastevægt op til ca. 25 gr. udstyret med et spinnehjul i størrelse 2500/3000 fyldt med fletline omkring 0.18 mm og en håndfuld slanke kystblink i naturlige farver er et godt udgangspunkt hvis du satser på makrel fra kysten.
• Makrel fra molen: Til molefiskeri hvor du typisk fisker med makrelforfang kan det anbefales at bruge noget lidt grovere grej. Stænger på 9-10 fod med kastevægt op til 70-80 gr. Er et godt udgangspunkt til dette fiskeri. Monter et størrelse 3000 hjul fyldt med fletline omkring 0.20 mm på stangen og du er klar til at komme i gang. Du ser ofte folk løfte forfang fyldt med makreller op på molen direkte i stangen – dette kan på ingen måde anbefales. Fiskestænger er ikke bygget til denne slags løft og der er stor risiko for at stangen knækker – rul i stedet ind indtil du kan nå dit forfang med hænderne og sving makrellerne ind i en jævn blød bevægelse.
• Makrel fra båd: Når du fisker fra båd, er det en fordel at have en kortere stang da den er meget nemmere at styre og du ikke har brug for at kaste langt. Stænger på 7-8 fod er perfekte til bådfiskeri. Alt afhængig af om du fisker med flåd, forfang eller agn på friline er der lidt forskelle på hvilke egenskaber din stang skal have. Til det lidt tungere fiske med forfang er en stang med kastevægt op til ca. 60 gr. et godt udgangspunkt. Et godt kvalitetshjul i størrelse 3000 fyldt med 0.20 mm. fletline klarer alle de strabadser makrelfiskeriet byder på. Hvis du fisker med agn, kan du med fordel gå ned i kastevægt og få det fulde ud af makrellens fight egenskaber. Spinnestænger med kastevægt på til 15 gram er fantastisk sjove at fiske makreller på.
Pakkeliste til makrelfiskeri.
• Fiskestang og -hjul der er tilpasset til fiskeplads og metode.
• Et godt udvalg af makrelforfang i forskellige farver.
• Blink og små pirke, både som lod til makrelforfang eller som primær agn.
• Flådstop, fluorocarbon, gennemløbsflåd, lodder og kroge så du kan fiske dem på agn.
• Tang, kniv, svirvler og en klud til fingrene.
• En god kvalitets køleboks med is så du kan holde din fangst frisk.
• Solhat, polbriller og solcreme – makrelfiskeri er indbegrebet af sommerfiskeri i Danmark.
Tre tips til dig der vil fange flere Makrel:
• Fokuser dit fiskeri i skumringstimerne, makrellen er meget aktiv tidlig morgen og sen aften.
• Aldrig tag på makrelfiskeri uden mulighed for at køle din fangst ned. Makrellen er en utroligt fed fisk og fordærver derfor hurtigt. På en varm sommerdag er en makrel uspiselig efter 10 minutter i solen. Hav derfor altid en god køleboks med is med når du fisker makrel.
• Fisk når fiskene er der – makrellen er en udpræget stimefisk. Hvis du fanger en er der altid flere, så fisk igennem så længe stimen er aktiv.
Mangler du inspiration til din fisketur, eller er du på udkig efter en god fiskeplads når du er på makrelfiskeri? -så klik her