Hvordan fanger man Havørred?
Sådan fanger du Havørred på kysten:
Kystfiskeri efter havørred er måske den form for fiskeri som allerflest lystfiskere dyrker herhjemme, og det er ikke uden grund. Kystfiskeriet er nemt tilgængeligt – uanset hvor du bor i Danmark er der havørredvand forholdsvis tæt på dig. Desuden er fiskeriet ”frit” da det foregår på kysten, og du skal kun indløse det statslige fisketegn før du går i gang med fiskeriet.
Husk altid at sætte dig grundigt ind i lokale fredningstider, fredningszoner og eventuelle lokale baglimits inden du begynder på fiskeriet!
En fisk i mange farver:
Når man hører navnet havørred, tænker de fleste på en sølvskinnende fisk med sorte pletter, og det er da også sådan en de fleste af os jagter på kysten, men havørreden kan have mange forskellige farver og former, også på kysten. Havørredens udseende er dels påvirket af hvor den lever, og ikke mindst styret af hvor i fiskens livscyklus den befinder sig. I takt med at fiskene gør sig klar til at vandre mod åen, bliver den først mere gylden, og siden hen kan den blive helt mørkebrun / kobberfarvet – desuden begynder hanfiskene at udvikle en tydelig kæbekrog jo tættere de kommer på gydningen. I mange fjorde bliver fiskene aldrig rigtigt blanke, men har året igennem et gyldent skær. Alle havørreder er smukke, men den sølvblanke, tykke fisk med løse skæl er den alle havørredfiskere jagter på kysten – det er kystens sølvpokal! I løbet af vinteren, og særligt i foråret begynder fiskene der har været i åen for at gyde, at trække mod kysten igen, disse fisk er det som kaldes nedfaldere. En nedfalder er typisk meget slank, den kan have slidte finner, udspilet gat og ofte synes hovedet alt for stort i forhold til kroppen. Nedfaldsfisk er tit nemme at fange, de er sultne efter gydningen, og findes ofte kystnært, men de er ikke meget værd i køkkenet, derfor er det god stil at genudsætte nedfaldere nænsomt så de kan komme til hægterne og komme i god form igen.
Hvor fisker du efter Havørred?
I Danmark er du aldrig mere end 55 km. fra kysten, og med sine 8750 km. kystlinje er der så rigeligt med fiskepladser hvor du kan fiske efter Havørred, men der er selvklart fiskepladser som holder mange flere Havørred end andre, ligeledes er der pladser hvor du nærmest aldrig vil støde på en Havørred. Det er ikke svært at fange en Havørred på kysten, men det kræver indsigt i hvordan havørreden opfører sig under specifikke forhold og så kræver det kendskab til pladserne du fisker, og ikke mindst hvornår du skal fiske pladserne – med andre ord skal der lægges nogle timer og mange kast på kysten for at få oparbejdet den erfaring der er nødvendig for at kunne finde fiskene kontinuerligt. Der findes masser af gode plads beskrivelser på internettet som du kan drage fordel af når du skal i gang med fiskeriet.
I og med at havørreden ændrer adfærd i løbet af året, er det langt fra alle pladser der altid fisker godt. Nogle pladser er fyldt med fisk om sommeren men golde om vinteren, omvendt er nogle pladser rene vinter pladser og så er der hotspots som bare leverer fisk året rundt.
Når du skal finde din næste havørred plads, er Google maps et rigtig godt værktøj som giver dig stor indsigt i den kystplads du vælger at fiske. Kystnære rev virker som magneter på Havørred da det er her de finder en stor del af deres fødeemner året igennem. Rev ser du typisk som mørke plamager – selv meget små mørke pletter kan virke som rene magneter for Havørred på ædetogt og hvis du først en gang har fundet havørred på sådan en plads vil du meget ofte kunne gentage succesen hvis du fisker samme plads igen under tilsvarende forhold. Badekar er en anden type plads som særligt om vinteren og i det tidlige forår kan holde rigtig mange fisk. Badekar er betegnelsen for det dybe kar der findes på indersiden og imellem revler og ses ofte som et område mellem sandet som er mørkere end det omkringliggende. Den åbne kyst kaster primært fisk af sig i sommerhalvåret, kig efter steder med variation i bunden, tangbuske og sten og gerne steder hvor der er dybt vand tæt under land. De fleste Fjorde byder også på godt havørred fiskeri, særligt i årets koldere måneder hvor det lave, og ofte lidt brakke vand, virker som et trækplaster for havørreder. I og med at de fleste af vores åer udmunder i fjorde, kan man særligt i efteråret støde på store flokke af trækkende fisk som er på vej mod åen her. Uanset om du fisker rev, fjord, badekar eller åben kyst har vejret en kæmpe indvirkning på fiskeriet – jo pænere vejr des sværere fiskeri. Opsøg pladser med gang i vandet, god strøm, bølger og skillelinjer mellem klart og uklart vand, så er du rigtig godt på vej.
Hvordan fisker du efter Havørred på kysten.
Havørreden er langt fra nogen kostfornægter og har et utroligt varieret menukort året igennem, derfor kan den også fanges på en bred vifte af agn. Selvom at havørreden har et stort menukort, kan den på specifikke årstider og ikke mindst på specifikke fiskepladser være særligt fokuseret på visse fødeemner, hvorfor du selvfølgelig skal prøve at efterligne disse.
Spin: Størstedelen af de kystørred der bliver fanget i Danmark, bliver fanget på spinnefiskeri med blink. Blink kan efterligne en bred vifte af havørredens byttedyr, de er langt kastende og så kan de fiskes på et utal af forskellige måder. Præcis hvilket blink der bliver ens personlige favorit, er meget individuelt, ofte er koden til flere fangster at lære hvordan et specifikt blink opfører sig i vandet og under spinstop. Med et godt udvalg af blink i forskellige former, vægte og farver er du godt klædt på til at fiske havørred året rundt. En tommelfingerregel er at i klart og varmt vand fisker naturlige farver bedst imens de unaturlige og ”larmende” farver har sin force i koldt og/eller uklart vand. Noget af det vigtigste når du fisker med blink er den måde hvorpå du fisker blinket, variation er som oftest det der skal til for at lokke fiskene til hug. Prøv dig frem med forskellige hastigheder, hold masser af spinstops og særligt i sommerhalvåret skal du ikke være bange for at sætte fuld fart på blinket – husk at uanset hvor hurtigt du drejer på dit hjul, vil en havørred altid kunne svømme hurtigere! Spinnere kan være uhyggeligt effektive til havørred, særligt i fjorden, men alligevel ser du næsten aldrig nogen der fisker med dem i saltvand og det er en skam. Det skyldes primært at spinnere ikke kan kastes lige så langt som blink, men ofte er lange kast slet ikke nødvendigt. På svære dage hvor fiskene kun vil følge efter dit blink, kan en spinner være lige det der skal til for at få succes med fiskeriet, derfor bør der altid være et par spinnere i din grejæske. Fluer har også utallige kystørred på samvittigheden, både fisket traditionelt på fluestang også når de fiskes på spinnestang efter et bombardaflåd. Ligesom med blink kan fluer fås i et utal af farver og størrelser, men man kommer ikke udenom at nævne rejefluer – rejer er et af havørredens primære byttedyr og er samtidigt et fødeemne som det er svært at efterligne med blink. En af fluernes store forcer ift. Blink og spinnere er vægten på fluen og den måde den kan fiskes i vandet – modsat et blink, kan du fiske en flue utroligt langsomt og få den til at svæve i vandet under spinstop. Naturlig agn kan altid fange fisk, men der er ikke mange som bruger det, sikkert fordi fiskeriet kræver lidt mere forberedelse end med blink og flue: Kastevidden er heller ikke så lang med naturlig agn og fisketempoet er langsomt, men på visse dage kan det udfiske det meste andet. Prøv at fiske levende fjordrejer, børsteorm, regnorm eller hele tobiser efter et bombardaflåd næste gang du er på kysten og ikke kan få fiskene til at hugge – måske er det dette der er dagens medicin.
Hvilket grej bruger du til at fiske efter Havørred.
Til spinnefiskeri går de fleste med en stang omkring 9 fod og kastevægt omkring 8-30 gram, men der er også svorne UL fans på kysten ligesom der er folk der satser benhårdt på storørreden og derfor fisker med en kraftigere stang. Med et hjul omkring størrelse 2500/3000 fyldt med en god kvalitets fletline omkring 0.15 mm. er du godt dækket ind til det meste kystfiskeri herhjemme. Til fiskeri med bombarda kan en længere stang være en fordel, da det er nemmere at holde agnen fri af vandet når du skal kaste, ligeledes er det nemmere at nette sin fisk med en længere stang grundet det lange forfang du bruger til dette fiskeri. Et godt udvalg af blink i forskellige farver og størrelser, et par spinnere og en håndfuld fluer er du godt i gang. Når det kommer til fluefiskeri sværger de fleste til en 9 fods #6 stang med et passende skydehoved. En god linekurv er uundværlig når du fluefisker på kysten!
Pakkeliste til havørredfiskeri på kysten
• Stang og hjul efter ønske og behov.
• Et bredt udvalg af agn i blandede størrelser og farver.
• Waders, passende underbeklædning og en god vandtæt jakke.
• Godt rummeligt fangstnet – helst med gummicoatede netmasker.
• Et udvalg af svirvler, perler kroge og fluorocarbon til forfang.
• Peang/tang, lineklipper, målebånd, kniv og en galge til at transportere din fangst.
Tre tips til dig der vil fange flere Havørred på kysten.
• Lær din fiskeplads at kende! Man kommer ikke udenom at erfaring og pladskendskab er det absolut vigtigste redskab du skal bruge for at fange mange havørreder – der skal slides både vadestøvler og gearkasser op før du får opbygget den erfaringsbase der er nødvendig for kontinuerligt at fange havørred på kysten. Erfaring kommer ikke kun af at fiske. Studer kort, læs på nettet og snak med ligesindede fisketosser du møder på din vej og brug masser af tid på at observere vandet når du går ved kysten.
• Bliv dus med dit grej. Med et godt udvalg af agn i blandede størrelser og farver er du rigtig godt på vej, nu skal du blot lære hvordan en given agn opfører sig i vandet. Er agnen meget livlig, er den statisk, hvordan opfører den sig under spinstop og hvor meget fart tåler agnen.
• Vad ikke for dybt! Alt for mange fiskere nærmest løber ud i vandet når de kommer til en plads og begynder ikke fiskeriet før de står i vand til over navlen. Havørreden fourager ofte meget mere kystnært end du tror, så husk ALTID at affiske det lave vand inden du vader ud. Husk ligeledes at tage nogle gode kast langs med kysten når du affisker en kyststrækning.