Fang en aborre

Hvordan fanger man aborre?

Sådan fanger du aborre:

Aborren (Perca Fluviatilis) er en af vores mest udbredte ferskvandsfisk herhjemme og findes i stort set alle søer, moser og åer – dertil findes der i visse dele af landet bestande af Aborre som lever i brakvand (saltvand med lavt saltindhold). Aborren er en grådig rovfisk som ikke går af vejen for at forsøge sig med fødeemner som er næsten lige så store som dem selv, men til trods for dette er aborren en langsomt voksende fisk – en Aborre på 1 kg kan være både 10 og 15 år gammel! Husk dette hvis du skal have fisk med hjem, for aborren er en glimrende spisefisk, men lad de store svømme tilbage og behold et par mellemfisk til middagsbordet, de store og gamle fisk er vigtige for at opretholde en sund bestand. Med sin store udbredelse, sit fantastiske udseende og sit iltre temperament er aborren en meget populær fisk, og det er ikke uden grund – aborrefiskeri er bare fantastisk underholdende!    

En lunefuld fætter.

Med sine grønne flanker, sorte striber, knaldrøde finner og den imponerende og frygtindgydende rygfinne ligner aborren ikke nogen andre af vores hjemlige fisk, men ikke kun i sit udseende er aborren unik – det er den også i sin adfærd. Aborren er måske den allermest lunefulde fisk vi har herhjemme, den ene time er det nærmest ligegyldigt hvad du smider i hovedet på dem før de grådigt kaster sig over det og timen efter kan de være fuldstændig umulige at få til noget som helst – men det er netop dette der gør fiskeriet efter aborrer så spændende! Aborrens svingende humør hænger 100% sammen med vejret samt aborrens fysiologi. Modsat de fleste andre fiskearter har aborren en lukket svømmeblære, dette medfører at aborren ikke selv kan trykudligne hvis det omkringliggende tryk stiger eller falder, den eneste måde aborren kan korrigere for dette er ved at bevæge sig op eller ned i vandsøjlen. Derfor kan aborre ikke lide store svingninger i lufttrykket, da de simpelthen skal bruge tid på at tilpasse sig til forholdene. Du oplever oftest rigtig godt aborrefiskeri hvis vejret og lufttrykket har været stabilt i en længere periode, særligt hvis der er stabilt højtryk. Der er ingen regel uden undtagelser og selvom fiskeriet kan være svært, kan du næsten altid fange aborrer, det gælder bare om at tilpasse fiskeriet til forholdene.

Hvor fisker du efter Aborre?

Det er svært at finde en sø, å eller i mose i Danmark som ikke har en bestand af aborrer, men der kan være store variationer i bestandenes størrelse og ikke mindst i størrelsen på fiskene. Mange søer og moser har deciderede 1000 brødre bestande hvor der er aborrer i hobetal, men fiskene bliver aldrig større end 15-20 cm. Vande som disse er oplagte hvis du skal have børn eller nybegyndere med på tur, men hvis du er på jagt efter trofæfisk, skal du ikke spilde fisketid på disse steder. Det er svært at komme med en opskrift på det perfekte aborrevand, da du både kan finde trofæfisk i nogle af landets største og dybeste søer samt i helt små lavvandede moser. God vandkvalitet er ikke et must for at der findes store aborrer i et givent vand, men det er god tilgang til føde! Aborren er langt fra en kostfornægter, så om det er småskaller, hundestejler eller krebs er ikke så vigtigt, det vigtige er at der er en konstant tilgang af føde. Selvom at de helt små vande kan overraske med grove aborre, er der en tendens til at du får et mere stabilt fiskeri efter større fisk hvis vandet har en vis størrelse. Når først du har fundet et vand som huser store aborrer, skal du også lære at finde og fange dem – her kommer du ikke udenom at der skal bruges nogle timer på vandet – du skal lære dit vand at kende og finde ud af hvor aborren opholder sig under givne forhold, temperaturer og årstider. Aborrer svømmer oftest i stimer og disse stimer består af årgange, jo ældre fiskene er des mindre er stimen af fisk. Det er sjældent at du finder store aborre sammen med de små, derfor kan det tit være en god ide at lede videre andetsteds på trods af at du oplever et godt fiskeri efter mellemfisk. Flere af landets åer holder også gode aborrebestande, i nogle åer lever de stationært og andre åer trækker de op i når de er på deres gydevandring.

Hvordan fisker du efter Aborre.

Aborren kan fanges på en bred vifte af grej og teknikker og visse dage er det nærmest ligegyldigt hvad du smider i hovedet på dem før de hugger, andre dage er det stik modsat og fiskene kan være helt umulige. En af de vigtigste faktorer hvis du skal have held med fiskeriet er at du fisker i den rigtige dybde! Hvis aborren er ”tryksyg”, opholder den sig ved bunden og så nytter det ikke noget at du fisker en spinner øverst i vandsøjlen, omvendt er det meningsløst at fiske med bundnære jigs hvis aborren er i et decideret frenzy og grådigt kaster sig over byttefisk i overfladen. Jigfiskeri er, under de rette forhold, uhyggeligt effektivt til aborrer og så er det super underholdende! Med et godt udvalg af gummiagn i varierende former, farver og størrelser er du godt dækket ind til at komme i gang med jigfiskeriet, prøv at finde nogle agn som efterligner de fødeemner aborrerne normalt fouragerer på i vandet. Jigs kan fiskes på mange forskellige måder og hver teknik har sin berettigelse under forskellige forhold. Med traditionelt jigfiskeri får du hurtigt dækket en masse vand, du kommer hurtigt til bunden og du kan affiske nærmest alle lag af vandsøjlen – husk en bred vifte af vægte på dine jighoveder så du kan tilpasse fiskeriet til forholdene. Hvis fiskene er meget træge kan dropshot teknikken være en gamechanger, med dette rig kan du fiske selv de mindste agn super levende og vibrerende lige foran snuden på fiskene. Er der meget grøde i vandet du fisker kan en weedless (grødefri) opsætning med f.eks. et Texas eller Carolina rig være den rette medicin. Woblere og små jerkbaits kan på visse dage være stinkende effektive til aborrer, særligt i sommermånederne. Du skal ikke være bange for at fiske disse agn meget uregelmæssigt med masser af små vip med stangspidsen og varieret indtagning. Husk at have et godt udvalg af forskellige farver og størrelser med i grejkassen. Spinnere er en klassisk agn til aborrer som man ikke kommer udenom, her skal særligt nævnes den orange refleks spinner som har et utal af store aborrer på samvittigheden. Orm er en klassisk aborre agn som man ikke kommer udenom, det er både uhyggeligt effektivt og så er det super hyggeligt og ikke mindst nostalgisk at sidde i mosen og fiske aborre på orm under en rød/hvid flamingoprop. Nogen sommerdage, særligt om morgenen, er aborrerne meget aktive i overfladen og du kan være heldig at opleve et meget aktion fyldt overfladefiskeri, husk derfor altid at have et par poppere med i grejkassen.

Hvilket grej bruger du til at fiske efter Aborre.

Du behøver ikke en hel bådfuld af specialiseret grej for at fange aborrer, men ikke desto mindre kommer du til at fiske mere effektivt hvis dit grej er tilpasset til det fiskeri du dyrker. Afhængig af hvilket vand og hvilken teknik du bruger kommer du langt med en spinnestang omkring 8’ og med en kastevægt op til ca. 20 gr. Det er en fordel hvis din stang ikke er alt for blød i spidsen, da det gør det nemmere at registrere aborrens hug, der tit kan være meget forsigtige. Et hjul omkring størrelse 1000/1500 fyldt med en god kvalitets fletline omkring 0.10 er et godt udgangspunkt. Om du er til traditionelle spinnestænger med spinnehjul eller casting stænger med multihjul kommer an på personlige præferencer, men hvis du fisker fra båd har setuppet med mulithjul en force, da det er meget nemmere at fiske koncentreret ved bunden med dette. Der findes efterhånden et utal af forskellige stangmodeller som er designet specifikt til specielle former for fiskeri og de har alle sin berettigelse på markedet. Hvis du først forelsker dig i en given fiskemetode, skal du unde dig selv at prøve en stang der er specialiseret til denne metode!

 

Pakkeliste til aborrefiskeri.

• Stang og hjul der er tilpasset til det vand og den teknik du skal fiske.

•  Et godt udvalg af jigs, woblere og et par spinnere og et par overfladeagn – husk at have stor variation i både farver og størrelser på dine agn.

Jighoveder i varierende vægte.

Tang, lineklipper, vægt, svirvler, fluorocarbon, små lodder og nogle gode kroge.

• Et godt fangstnet med gummicoatede netmasker.

Afkrogningsmåtte.

Tre tips til dig der vil fange flere Aborrer.

• Lær dit vand at kende – der er ikke nogen nem genvej til dette. Koden til kontinuerligt at fange mange fisk kommer med erfaring, og den kan ikke købes. Der skal lægges nogle timer på vandet og du skal lære at tolke alle de informationer du får på en fisketur, også selvom at det er en nultur.

• Fisk efter forholdene – aborren kan være uhyggeligt lunefuld og dens humør svinger i takt med vejrforholdene. Hvis der er lavtryk skal du fiske dybt i vandet og omvendt hvis der højtryk. Prøv dig frem med forskellige dybder, teknikker og farver indtil du knækker koden for dagen.

• Smed mens jernet er varmt – Aborren er en udpræget stimefisk og hele stimen kan gå amok i et decideret frenzy. Hvis fiskene er svære at få til hugge er den første fisk absolut den sværeste, ofte vil du opleve at hele stimen går amok når du kroger den første fisk og man kan opleve et helt eventyrligt champagnefiskeri med mange fisk på få minutter.

Filter
Faldende orden

Varer 1-12 af 18

Side
pr. side
 1. ABU Svartzonker McPerch Curly Vejl. pris pr. stk: 65,00 DKK
  Pris fra: 49,00 DKK
 2. Abu Garcia Droppen 3 pak Vejl. pris pr. stk: 125,00 DKK
  Pris fra: 79,00 DKK
 3. ABU Svartzonker McPerch Shad Vejl. pris pr. stk: 59,00 DKK
  Pris fra: 49,00 DKK
 4. Fladen grejboks "Alle kan fiske" Sø & let kyst Vejl. pris pr. stk: 599,00 DKK
  349,00 DKK
  Udsolgt
 5. Quantum Screw In Blade "Willow Leaf" Vejl. pris pr. stk: 49,00 DKK
  Pris fra: 39,00 DKK
 6. Darts Medesæt Vejl. pris pr. stk: 119,00 DKK
  Pris fra: 99,00 DKK
 7. Berkley Rattling Powerblade 5,5cm
  Pris fra: 59,00 DKK
 8. Berkley Rattling Powerblade 4,5cm
  Pris fra: 59,00 DKK
 9. Shimano Yasei Perch Vejl. pris pr. stk: 1.499,00 DKK
  Pris fra: 1.199,00 DKK
 10. ABU Garcia Svartzonker Classic Motoroil Perch Vejl. pris pr. stk: 949,00 DKK
  Pris fra: 749,00 DKK
Filter
Faldende orden

Varer 1-12 af 18

Side
pr. side
Copyright © 2021 lystfisk.dk